fredag 24. oktober 2014

Tunge dager...

Så skjedde det som ikke skulle skje... Vi så at formen hennes forverret seg, så bestilte ny time for kontroll onsdagen. Ny blodprøve ble tatt, og den viste at blodverdiene igjen hadde sunket til 6 :( Vi fikk overført Sofie til vår faste dyrlege siden det ville være enklere for oss å reise ut der med henne. Papirer ble oversendt med det samme, og Helena dro ut med henne direkte. Der ble nye prøver tatt, og dyrlegen vår mente at Sofie var såpass dårlig at hun burde legges inn. Hun skulle få ny blodoverføring dagen etter, men først ville han at hun skulle få en høyere dose med kortison, og få væskebehandling. Han ville også ta henne hjem slik at han kunne følge med henne. Vi fikk beskjed om å dra hjem og prøve å slappe av, og få en god natts søvn (ingen av oss hadde sovet så godt natten før). Vi gjorde som han sa. Visste at Sofie var i de beste hender, men tankene våre var hos henne likevel.

Kl 0730 morgenen etter fikk vi tlf som vi fryktet; Sofie hadde ikke klart seg. Et forferdelig øyeblikk, jeg skjønte det med en gang jeg så ansiktet til Helena da hun kom inn for å si det til meg. Det kan ikke beskrives...

Vi har fått dyrlegen vår til å skrive litt kort hva som feilte Sofie og hvorfor hun ikke klarte seg.

"Sofie led av sykdommen AutoImmun Hemolytisk Anemi (AIHA). Av ukjent årsak ødelegger Sofies eget immunforsvar hennes egne røde blodceller. Dette gir alvorlig blodmangel (mangel på røde blodlegemer). I Sofie sitt tilfelle var sykdommen ytterligere komplisert ved at kroppen hennes ikke produserte nye røde blodlegemer (erytrocytter). En blodoverføring gir nye røde blodlegemer men pga sykdommen ødelegges disse typisk ila 48 timer. Dyrlegen gir høye doser med prednisolon for å inaktivere immunforsvaret så de røde blodlegemer kan leve lenger. I Sofies tilfelle klarte vi ikke å få igang hennes egen produksjon av røde blodlegemer. Årsaken til dette vet vi ikke, men kan skyldes en primærsykdom i beinmargen. Vanligvis er ikke AIHA medfødt - dette er noe som kommer plutselig og kan ha mange forskjellige årsaker, men det er sjelden vi med sikkerhet kan finne årsakssammenhengen."

Sofie sovnet inn kl 0330 natt til torsdag 23.oktober i armene på vår dyrlege. Hun var rolig og uten smerter.

Stor takk til dyrlege Tor Kvinge på PetVett Bergen for det dere gjorde for oss og Sofie.

Ingen kommentarer: