tirsdag 21. desember 2010

Øyelysing

For ca et halvt år siden ble Lyngtunets Fenrir "Marius" øyelyst og vi fikk da vite at han var mistenkt for å ha kortikal katarakt, dvs en arvelig form for katarakt. Det kom som et sjokk i og med at han har vært øyelyst før uten anmerkninger + at det ikke ligger noe i linjene bak han heller. Var jo også ekstra trist siden vi på det tidspunktet hadde et kull etter han hjemme. Dette viser bare hvor viktig det er å øyelyse før paring!! Noe vi alltid gjør, men i dette tilfellet skulle vi egentlig bruke en annen hanne. Men så klaffet det ikke mellom han og Mia. Da tenkte vi at vi kunne prøve Marius. I ettertid oppdaget vi at hans øyelysing hadde gått ut 4 uker før...

Vel, jeg har googlet og søkt på nettet, og funnet masse info om katarakt. Bl.a står det at kortikal katarakt skal finnes på begge øynene (unntak finnes - det må man være klar over). På Marius hadde hun sett en ørliten fortetning på hans venstre øye. Det var veldig lite, så vidt hun kunne se det, men i og med at hun hadde sett noe, så måtte hun gi han en anmerkning og så ville hun ha han inn etter 6 mnd for å se om det var utvikling.

Han  ble forøvrig også øyelyst av en annen øyelyser, som kom frem til at han hadde en ørliten fortetning ja, men hun ville frikjent han nettopp fordi det var så ubetydelig. Men hun kunne ikke fjerne mistanken, altså diagnosen som var satt, for det kan kun hun som først gav han diagnosen, evt Veterinærhøyskolen i Oslo, gjøre.

Så i dag ble han igjen øyelyst av samme øyelyser, og hun kunne ikke se at det hadde vært noe utvikling på de 6 mnd! Så i dag fikk han diagnosen: Intet påvist! En herlig beskjed å få rett før jul :-) Men hun har notert den ørlille fortetningen så vi skal fortsatt følge med. Men dette trenger ikke være noe annet enn senile forandringer, slikt som kan komme når hunden kommer opp i en viss alder.

Her kan dere lese mere om katarakt

3 kommentarer:

Anne Grete sa...

Herlig lesing . :)

Vibeke sa...

Er veldig glad og lettet ja :-) Men som sagt; vi må bare følge med, men det ser positivt ut iallefall.

Kristin sa...

Så herlig Vibeke:-) Veldig positivt!